پروپوزال نویسی چیست؟

دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و دکتری برای ارائه پایان نامه خود ابتدا باید یک طرح اولیه از تحقیق ارائه دهند که به آن پروپوزال نویسی گفته می شود. در حقیقت پروپوزال، طرحی است که شما در ذهن دارید و می‌خواهید آن را عملی کنید، به همین جهت باید پیشنهاد اولیه در  مورد پژوهش خود را نوشته و آن را به گروه مربوطه ارائه دهید تا در صورت تایید شدن، روند کار خود را ادامه داده و پایان نامه خود را بنویسید.

پروپوزال شما نماینده‌ی رسمی طرح رساله‌ شماست. پروپوزال شما باید حاوی اهداف، سوالات و فرضیات، روش اجرای تحقیق، زمان و هزینه لازم برای اجرا باشد. همچنین باید به گونه ای نوشته شود که داوران بتوانند اهداف شما از انجام این پژوهش و اهمیت آن را به راحتی درک کنند.

طرح پیشنهادی تحقیق مانند نقشه اولیه ای است که مهندسان ساختمان پیش از آغاز به کار، آن را تهیه می کنند. پس از توصیف پروپوزال، حال باید بررسی کنیم که پروپوزال نویسی چیست و چگونه باید انجام شود.

موضوع پژوهش بر چه اساسی باید انتخاب شود؟

در پروپوزال نویسی سعی کنید موضوعی که انتخاب می کنید مهم و دارای الویت باشد. موضوع مورد تحقیق شما نباید تکراری باشد به همین دلیل باید مقالات داخلی و خارجی و متون مرتبط را بررسی کنید تا مطمئن شوید که موضوعی انتخابی شما ارزش تحقیق دارد یا نه. البته باید گفت که موضوعی تکراری محسوب می شود که تمامی ابعاد تحقیق و موضوع مانند هم باشند. ولی اگر از نظر زمانی یا مکانی با هم متفاوت باشند، دیگر موضوع تکراری نخواهد بود.

مورد دیگر این که موضوع انتخابی شما باید قابلیت اجرایی شدن را داشته باشد. همچنین موضوعاتی اولویت دارند که مناسب با زمان بوده و مقرون به صرفه باشند و در نهایت موضوع باید مورد پذیرش فرهنگ و عرف جامعه باشد.

طریقه پروپوزال نویسی

اجزای یک پروپوزال شامل عنوان موضوع، ضرورت و اهمیت تحقیق، شناسایی و بیان مساله، اهداف تحقیق، سئوالات تحقیق، فرضیات تحقیق، پیشینه تحقیق، روش تحقیق، ابزار اندازه گیری تحقیق، فهرست منابع و مآخذ تحقیق است.

عنوان موضوع

پس از تأیید موضوع توسط استاد راهنما یا مشاور باید یک عنوان مناسب برای موضوع انتخاب نمائید. عنوان یک موضوع باید مختصر، مفید و کامل و جامع، بدیع و نو باشد. عنوان می تواند موضوع کلی پروپوزال نویسی شما را مشخص کند و خواننده را ترغیب به مطالعه آن کند، از این رو عنوان موضوع :

  • بهتر است سوالی نباشد.
  • از نظر نگارشی بدون مشکل باشد.
  • دربرگیرنده تمام محتویات کار تحقیقاتی باشد.
  • سال و مکان انجام تحقیق حتماً در آن ذکر شود.
  • نباید از کلمات اختصاری مبهم در آن استفاده شود.
  • باید هم به زبان فارسی و هم ترجمه تخصصی انگلیسی آن نوشته شود.

ضرورت و اهمیت تحقیق

در این بخش علت انتخاب این موضوع بیان می شود و اینکه چرا باید این موضوع مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد. مواردی که باید در این بخش از پروپوزال نویسی رعایت کرد به شرح زیر می باشد:

  • چه رابطه ای بین تحقیق ما و دیگران وجود دارد؟
  • آیا نتایج این تحقیق کمکی به ارتقاء سطح دانش در این حیطه می نماید؟
  • پژوهش حاضر چگونه موضوعات قبلی را کامل می نماید؟
  • اهمیت این تحقیق برای افراد جامعه چیست؟
  • بعدهای آموزشی و پژوهشی این تحقیق چیست؟

بیان مسئله

بیان مسئله باید مختصر و دقیق بوده و حداکثر در یک صفحه و با ذکر منابع نوشته شود. این قسمت باید واضح و روشن باشد به طوری که مطمئن شوید کسانی که قرار است آن را بخوانند بدون آن که برایشان سوال ایجاد شود، دلیل این تحقیق را متوجه می‌شوند.

در نگارش بیان مسئله باید به نکات زیر توجه کرد :

۱ -مسئله و مشکل چیست؟ با جملاتی کوتاه و شیوا ماهیت، شدت، وسعت و عوامل موثر بر مسئله را ذکر کنید.

۲ -به پیامدهای مسئله و خطرات ناشی از آن اشاره کنید؟

۳ -چرا انجام پژوهش مورد نظر اامی است و با توضیح و ارائه راه حل، اهمیت موضوع طرح و ضرورت آن را توجیه نمائید.

پس از بیان مسئله باید تمامی مخفف ها و اصطالحات و منابع مورد استفاده در پاورقی نوشته شوند.

اهداف تحقیق

اهداف یک پروژه تحقیقاتی خلاصه آنچه که باید با انجام مطالعه به آن برسیم را بیان می کند. اهداف پژوهش به دو دسته اهداف اصلی و اهداف فرعی تقسیم می شوند. هدف اصلی تحقیق مستقیما از عنوان برگرفته می شود و عناوین فرعی برگفته شده از اهداف اصلی می باشند.

هر چه اهداف ریزتر گردند و سوالات بیشتری برای رسیدن به هدف پاسخ داده شود، پاسخ به هدف اصلی راحت تر و کامل تر و جامع تر خواهد بود.

سئوالات تحقیق

در یک مطالعه توصیفی اهداف توصیفی به سئوالات توصیفی تبدیل می شوند که معمولا جواب آنها عدد است. برای روشن تر شدن چهارچوب انجام کار باید سوالات اساسی که به دنبال یافتن پاسخ آن هستیم واضح و روشن ذکر کنیم. سوالات نباید خارج از اهداف تحقیق باشند بلکه باید روشن و محدود باشند.

فرضیات تحقیق

محقق برای توجه و جهت دادن به روند بررسی خود، پرسش هایی را مطرح می سازد. به دنبال آن، محقق لازم است برای سوالات خود، پاسخ مناسب و درخور ارائه نماید. بیان علمی این گونه پاسخ ها در قالب عبارات منطقی را فرضیه می نامند.

فرضیات تحقیق حدس و گمان های خردمندانه ای هستند که پژوهشگر در مورد روابط دو یا چند متغییر تحقیق خود دارد. فرضیات تحقیق باید بصورت خبری بیان شود و نشان دهنده نتایج مورد انتظار از تحقیق باشد.

لازم به توضیح است که این حدس و گمان باید بر اساس مفاهیم و یا نظریه های مرتبط با مساله و مشاهده های تجربی ناشی از تحقیقات قبلی باشد .

پیشینه تحقیق

قبل از انجام تحقیق محقق باید بررسی کند تا ببیند چه کسانی در پیرامون تحقیق مورد نظر قبلا فعالیت داشته اند و چه جنبه هایی را بررسی کرده اند و چه نتایجی را به دست آورده اند و تحقیق حاضر قرار است چه چیزهایی به تحقیقات گذشته اضافه کند. با انجام این کار از نتایج همه تحقیقات استفاده می شود و از انجام کار تکراری پرهیز می شود. بطور کلی می توان گفت پیشینه تحقیق نقد و بررسی دانش و اطلاعات موجود درباره موضوع تحقیق مورد نظر است . اگر این نقد و بررسی درست انجام شود به بیان مساله کمک شایانی خواهد نمود. پیشینه پژوهش باید از کل به جزء مطالعه شود.

هدف از نگارش پیشینه پژوهش :

  • آشنایی کامل با موضوعات انجام شده و جلوگیری از دوباره کاری
  • آشنایی با روش های انجام کار
  • آشنایی با مراحل انجام کار
  • انتخاب موضوع مناسب تحقیق
  • اطلاع از ضعف پژوهش های گذشته در حیطه موضوع

روش تحقیق

در این قسمت نوع تحقیق و مراحل انجام آن را بیان می‌کنید. روش تحقیق در واقع بیان می کند که محقق برای رسیدن به اهداف خود از چه روش هایی بهره خواهد گرفت. این بخش به بیان روش گرد آوری داده ها، ابزار تجزیه و تحلیل، ابزار مدل سازی و … می پردازد. همچنین ممکن است لازم باشد یک جدول زمان‌بندی ارائه کنید که به هر یک از اجزای برنامه طی چه بازه‌ی زمانی خواهید رسید. روش های تحقیق بر اساس متغیرهای مختلف، مانند هدف، ماهیت و … انواع مختلفی دارد. نظیر بنیادی، تاریخی، توصیفی، تجربی و … که محقق براساس موضوع و با مشاوره اساتید راهنما و دیگران می تواند مناسب ترین روش را انتخاب کند.

مواردی که می بایست در مشخص نمودن روش تحقیق رعایت شود عبارتند از :

  • روش انجام تحقیق به طور کامل، مرحله به مرحله و به روشنی توصیف شده باشد.
  • افعال فعالیت ها به زمان آینده بیان شده باشند.
  • روش تحقیق با نوع تحقیق انطباق داشته باشد.

ابزار تحقیق

ابزارهای تحقیق در پروپوزال نویسی شامل پرسشنامه ، مصاحبه ، مشاهده ، مقیاس های اندازه گیری نگرش ها ، آزمون های روانی – تربیتی هستند. برای انجام تحقیق در برخی از رشته ها لازم است از ابزار خاصی استفاده شود، مثلا آمارگرفته شود، پرسش نامه تدوین شود یا همانند رشته های پزشکی، آزمایشاتی انجام گیرد. باید به این ابزار در پروپوزال اشاره شود.

منابع و مآخذ تحقیق

در این بخش فهرست منابع داخلی یا خارجی که از آنها برای جمع آوری اطلاعات استفاده کرده اید از جمله کتب، طرح های پژوهشی، پایان نامه های دانشجویی، مقالات، مجلات و گزارش های علمی و … را باید در انتها فهرست کرده و به طور کامل ذکر کنید. این مرحله از پورپوزال اهمیت کار شما را برای داوران مشخص می‌کند. در استفاده از منابع باید به علمی بودن آنها اطمینان داشته باشید.

ترجمتن ارائه دهنده خدمات 

ترجمه و تولید محتوا، 

ترجمه تخصصی مقاله، 

ترجمه کتاب، 

بازخوانی ترجمه، ویرایش، 

ترجمه فارسی به انگلیسی مقاله، 

ترجمه روان انگلیسی و …. 


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها